Sunday, 25 January 2009

of love and 'has'

satu hari dalam minggu lepas, setelah sign in saye punye ym, saye mendapati sorang teman perempuan saye ni juge sedang dalam talian. make ber-instant messaging lah kami. pade awalnye, takde topik khusus untuk dibincangkan. dan pade ketike saye menyangke chating kami akan berakhir, die pun beranye, 'fan, kamu penah bercinte?'. saye jawab 'dengan femili lah'. 'i mean dgn someone untuk jadi teman hidup', balasnye. dengan soalan perteme tu, otometiknye saye memahami isi hatinye. otometiknye saye mengetahui ape yang bersarang dalam fikirannye. dan tepat skali, die nak tanyekan pendapat. saye bukannye ade pengalaman pun dalam koteks percintaan seperti yang dimaksudkan, tapi saye bagi je pendapat saye. ape yang terlintas mase tu saye bubuh. make menjadi panjanglah sesi konversasi kami hari tu.

kebetulan hari sebelumnye saye ade menonton sebuah filim di tv2 agaknye. tajuknye balk kampung. sebuah filim yang mungkin dalam 80an yang dilakonkan oleh beberape orang pelakon yang saye pun tak kenal. salah sorangnye imuda. dalam filim tu die betul betul mude.ade sorang pelakon tu, jiran kpade kawan saye. 'ooohh, ni la crite yang bapak hasrudin (bukan name sbenar) blakon tu. jiran aku dulu ni.' katenye. anak die tu skarang ni blaja satu tempat denagn saye. saye pun kate 'haah la. srupe beb.' setelah menelek wajah pelakon terbabit. ok, dalam crite tu os berkate (ye, os pun ade.), 'cinte ni satu perkare yang datang sekali saje dalam hidup. skali terikat, takkan putus.' tapi hakikatnye, cinte tu datang dan pergi. kecuali cinte pade Allah, ie akan berkekalan selame lamenye.

'jgn pnah cintai die lebih dari kamu cintai yang laen.
nanti kamu musnah bile kamu hidup untuk die.
there is no true love till u really love 'up' there.'
ni ayat die la ni. name die ...... (sile isi tempat kosong). heh. masalah die adelah;
'si die tu minat kat i and ofkos he not claping by one hand. but i cannot say that i love him. dunno why but i think it's not the right time to just... menerime die seadenye. he's not the right guy for me... well that's what i'm afraid of. my freinds said i'm the egoist...'

how pity she is, dont know how much longer she can keep her feeling about that guy while her friends keep asking her to accept him. that's not a simple task to do. ain't that easy to take, but that's the life.saye masih menunggu kalau kalau ade yang nak menegur pasal grammar saye.

pade saye, terusan lah menjadi egois kalau taknak terjebak ke dalam dunie kapel kapel ni. ramai jugak yang kate saye ni ego, even a girl said that to me but i'm. bukannye nak menyombong sangat tapi kalau tak mnyombong, nanti jadi la macam kapel kapel murahan yang lain (saye tak jumpe perkataan yang lagi sesuai). macam ceweks dan cowoks gantang kat kolej saye ni la. sem1 dulu kononye single. masuk sem2 je dah ade pakwe. tu bagi yang lawa lawa la. yang memang hensem tu jangan crita la. awal awal lagi dah berawek baru. kalau yang lawa dan hensem tu, skolah mnengah dulu kompom la dah berkapel (tau sangat) tapi wat happened to them after quit skool? saye tak maksudkan semue yang kacak jelite tu macam ni. tapi bende ni memang kite boleh tengok kat mane mane. 'wa laa takrabuzzina'-dan janganlah kamu menghampiri zina dan kapel kapel murahan macam ni adelah salah satu jalan kepadenye. 

die berkate lagi pasal die punye 1st love dan saye tekejut bile die kate mase tu die berumur (kalau tak silap) 9tahun. baru darjah 3. mungkin sebab saye tak penah alami jadi saye memang tekejut. maksud saye mase umur tu saye cume blm terfikir pasal tu. skarang ni dah macam macam love dah jumpe cume macam die fikir, not the right one. so die ni memang cinta gile ah kat mamat ni (secare diam diam) dan sampai skarang pun masih simpan perasaan tu. die jage kasut die sebab try nak jadi macam mamat tu. saye agak laki tu misti berkarisma dan berpenampilan kemas sejak skolah rendah lagi. kpade kawan kawan die yang fikir die ni memang pandai jage kasut, make inilah perkare sebenar. knape susah sangat nak lupekan seseorang yang dah lame. knape susah sangat nak tolak cinte orang walaupun die cume plan nak bercinte bile betul betul nak kawin. she try to write and burn but it wont go away.

macam prinsip keabadian tenage lah. tak hilang tapi disebarkan. cinte tu ibarat tenage dari si die menyerap pade kite. prasaan tu takkan hilang macam tu je tapi ie akan fade by time. macam kain buruk bawah sinki. kalau alih tepi sikit memang la tak kena air tapi bilenye nak kering? kalau dijemur cepat la keringnnye. maksudnye kalau seseorang tu pernah diletak sebagai subjek utame dalam fikiran kite dan lpas tu sebab taknak kantoi dalam hal lain make die die diketepikan. tapi tu tak bermaksud dah ter-vanish. memang ie takkan hilang , cume tertindih dengan hal hal lain je. macam buku yang dah tak gune mesti la letak bahagian bawah. bile dah betimbun tu takdenye rajin nak membongkar. same la macam otak kite ni. sejak lahir dah macam hal masuk tak brenti sampai la skarang. ade knangan yang kite ingat lagi sebab buku yang kite rase best dan rase nak ulang bace lagi mesti akan diasingkan atau letak bahagian atas.

macam ni lah yang ade dalam otak saye dan kalau orang tak paham make tidaklah perlu difahamkan kerane ini adelah fikiran saye dan tidaklah saye terniat untuk saye berharap orang berfikir semacam saye. kite tak perlu nak tau banyak perkare dalam survival tapi mesti tau banyak perkare untuk survive. tak payah pening pening nak paham tapi kalau pening telan je la penedol ke ape ke.

5 komen:

Anonymous said...

heh, nice post.
betul kata awak, tak perlula kita jadi 'murahan' semata2 nak ada awek or pakwe mcm org lain.
senang cakap, kalau blum tiba masanya, tak payah susah2 cari n fikir pasal kapel. sbb dia akan datang sendiri. lainlah kalau umur dah banyak tak datang2 lagi.
tp realitinya, men n women ada different charge, misti akan tertarik punya. tapi sendiri mau ingatlah, kalau dah tak kawin lagi janganlah buat macam suami-isteri. kalau dah jumpa cinta yg 'right', misti tau punya this's right for me, takdenye nak tertanya2. solatlah istikharah, kan senang.
jatuh cinta bukan boleh kontrol, ada ke org boleh plan nak jatuh ke tak. tapi kalau dah terjatuh pandai2lah ambil tindakan yg spatutnye..
dan sekali lagi awak betul, wala taqrabuzzina, maknanya bukan janganlah berzina, tapi jangan dekati zina. dan kapel2 tak tentu hala ni memang nyatalah mendekati zina..
sekian

FarA AqMa said...

wahh...kau pon sebuk cite bab cinta2 ni ye.
em,ye waktu kat skola dulu pon aku pon terlibat same dgn bab2 cinta ni. sekarang udah enggak lagi sih. penat la. bnyk duit n masa terbuang macam tu je. kalau dah kapel pandai2 la jage pape yg patut.

em,tag tu bermaksud bila ade sesape yg membuat satu2 tajuk dan kite jega perlu membuat tajuk yg sama.
ade paham?
=)

hannan said...

owh thanx 4 ur comment in my entry post..
u're nt interupting, honestly..
u know wat??
i really hate to fall in luv n i dislike it when people r so into their love live..
somehow i can't resist myself from falling in luv n all i can do is to drop some hint n let i be wat it'll be (if d guy is so damn nice n gorgeous!)..haha
but in d case of unrequited love, i am clueless..
i've gone through it n i still hav no idea..

irfanmh said...

dear hannan,

sbenanye cinte sape yang unrequited ni? anda menanggung beban semacam anda yang frust. tak payah fikir pun ape die rase. the probs is for the lover.

athyq said...

mmg la btul pe yg ko kate pan...
tp kan pan bkn smua org kapel tu mghmpri zina...
wlaupon mostly cm 2...
blh je kan kapel tp sling mngngti each other...
yg pntg niat sndri...
n didikn agama yg btul...
klu iman x kuat mmg la mcm2 leh jd...